Mazarea este o planta
anuala din familia leguminoaselor, cu radacina pivotanta, lunga pana la 1
metru. Cel mai important este insa fructul, o pastaie, care contine 3-9
seminte. Fiind foarte bogata in proteine, este folosita in alimentatie, dar
unele soiuri se cultiva mai ales pentru valoarea lor furajera.
Definitia poate parea
un pic cam seaca, dar povestea este cunoscuta de toti copiii. Se spune ca
demult traiau intr-o imparatie de la marginea pamantului un imparat si o
imparateasa. Ei aveau un singur fecior de care erau tare mandri. Evident ca
baiatul crestea intr-o zi cati altii intr-un an si in curand i-a sosit vremea
sa se insoare. Dar nu orice fata putea sa-i fie potrivita. Trebuia sa fie o
adevarata printesa. Intamplarea face ca la portile palatului sa soseasca o
printesa. Parintii sunt pusi in fata unei dileme. Cum sa se convinga daca fata
este cu adevarat o printesa? Unii dintre dumneavoastra se gandesc poate la cine
stie ce teste complicate. S-a recurs insa la o metoda originala si ingenioasa.
Sub nenumaratele saltelute din puf ale patului s-a pus o bob de mazare. Un
singur bob de mazare. Sa nu va inchipuiti ca era unul magic. Era cat se poate
de banala. A doua zi, fata este intrebata cum a dormit. Raspunsul a dovedit pe
deplin faptul ca era o printesa adevarata. Saraca fata a avut un somn agitat si
era plina de vanatai. Ceva o deranjase. Nu va mai spun cum se termina povestea.
Sfarsitul este unul previzibil.
Sfatul meu este sa
folositi boabele de mazare pentru mancare, caci mai rar soseste la usa
dumneavoastra o printesa. Pastrati insa cateva boabe pentru orice
eventualitate.
MAZARE CU VERDEATA
INGREDIENTE: 1 1/2 kg
mazare, 3 cepe, o cutie cu rosii in bulion, ulei, patrunjel verde, marar, o
lingurita faina, o lingura de zahar, sare.
PREPARARE: Mazarea se
fierbe in apa clocotita cu sare. Ceapa se taie marunt si se inabusa in ulei
pana se topeste. Se adauga mazarea, rosiile in bulion, sarea si o parte din
verdeata tocata marunt. Cand clocoteste se pune faina diluata in apa rece. Se
mai lasa inca 10-15 minute si apoi se ia de pe foc. Se serveste cu marar tocat
si presarat deasupra. .
MAZARE CU CAROTE
INGREDIENTE: un kg de
mazare, 1/2 kg morcovi tineri, doua cepe, patrunjel, hasmatuchi, o lingurita
zahar, sare, ulei.
PREPARARE: Morcovii se
taie rondele mai groase, impreuna cu ceapa tocata si se pun la fiert in 4-5
linguri de apa. Cand morcovii sunt pe jumatate fierti, se adauga boabele de
mazare, patrunjelul si hasmatuchi, sare si zahar. Se acopera cu o ceasca cu
apa. Cand legumele sunt complet fierte, se scoate buchetul de verdeata. In
functie de preferinte, se poate adauga si unt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu