Orice scolar, fara exceptie, adora pauzele.
Este momentul in care sunt date uitarii toate grijile. "Ce importanta are
daca n-am stiut la matematica. S-a nascut cineva invatat? Hai mai bine sa
mancam ceva!" Evident, preferata va ramane pauza mare. De ce? Este pauza
in care se poate manca pe indelete.
Ar fi interesant sa te strecori usurel in
ghiozdanul unui elev de clasa I. Vei da peste manuale si caiete cu coperti
nou-noute, creioane colorate si stilouri "magice" (in definitiv cu
ele invata sa scrie primele litere si tot ele sunt atat de stranse cu
infrigurare intre degetele). Dar undeva, intr-un buzunar separat, se afla o
punguta cu un continut misterios. Copilul il cauta mereu cu privirea si tare
mult si-ar dori sa puna mana pe el. Dar nu se poate. Doamna invatatoare nu ii
da voie in timpul orei. Clopotelul aduce rezolvarea dilemei. Este pauza si
aproape totul este permis. Punguta se deschide si de acolo ies la iveala
sandvisurile. Multe sandvisuri si atat de aromate, incat nu te poti abtine sa
nu le mananci pe toate.
Pregatirea sandvisurilor presupune insa o
adevarata strategie. Parintii se duc la cumparaturi, iar dimineata, inainte de
a pleca la scoala, pe masa din bucatarie are loc o mica... vrajitorie. De cele
mai multe ori, copiii nu isi pot explica cum toate acele ingrediente (rosii,
bucati de cascaval, branza, felii de salam) s-au transformat intr-un delicios
sandvis.
Dar si parintii au o dilema. Cum sa procedeze
pentru ca pachetelul de mancare pe care il ofera copilului dimineata sa fie in
acelasi timp si gustos, si sanatos? Unii dintre noi ar putea spune ca nu le
poti avea pe amandoua. Un copil de clasa a treia insa ne-ar putea contrazice.
El a invatat la scoala, in cadrul programului "Si eu mananc
sanatos!", ca este posibila - mai mult decat atat, necesara - o educatie
alimentara sanatoasa. Ce inseamna aceasta? In primul rand, elevii sunt invatati
care sunt principalele substante nutritive (proteine, glucide, grasimi,
vitamine, saruri minerale), in ce alimente se pot gasi si in ce masura pot ele
influenta sanatatea.
O vorba din popor spune: Vai de parintii care
nu-si asculta copiii! Se potriveste de minune si in acest caz. Elevii de 9-10
ani isi vor putea invata parintii ca este foarte bine pentru dintii tai sa
mananci branza si lapte, iar fructele si legumele proaspete contin multe
vitamine, iti intaresc gingiile si te ajuta sa cresti mare. (Simona Chiriac)
SURPRIZA CU OU SI ROSII
Tin minte ca era
sandvisul meu preferat si invidiat de aproape toti colegii mei. Din aceasta
cauza o rugam pe mama sa-mi pregateasca cat mai multe. Saraca, se gandea ca le
mananc pe toate si tare se mai bucura. Eu insa de abia apucam sa mananc unul.
Restul erau impartite intre colegii mei. Cum se procedeaza? Se prajesc oua
intr-o tigaie (folosind ulei sau unt). Intre timp se pun cateva felii de paine
la prajit. Cand ouale sunt gata se asaza pe cate o felie de paine. Deasupra se
pun rosii, ridichi, castraveti taiati felii, se poate rade cascaval si se
acopera cu o alta felie de paine.
SANDVIS CU PASTA DE BRANZA
Pe acesta l-am
descoperit un pic mai tarziu. Ca orice copil, am avut momente in care nu-mi
placeau anumite verdeturi sau legume. De aceasta data a fost vorba despre
marar. Cred ca este nevoie de timp pentru a-l aprecia. Se face o pasta din
urmatoarele ingrediente: branza (de preferat cea de vaci, mai putin sarata),
unt, marar si, in functie de preferinte, chimen. Pentru a fi reusita, pasta
trebuie foarte bine omogenizata. Se intinde pe paine si se orneaza cu frunze de
salata sau diferite legume.
SANDVIS CU PASTA DE PESTE SI UNT
Pestele este deosebit de util celor mici,
fiind bogat in fosfor. Toata lumea stie ca trebuie sa mananci cat mai mult
peste daca vrei sa fii destept. Pasta se prepara din bucati de peste (macrou,
sardele) frecate cu unt pana se omogenizeaza. Feliile de paine se ung cu
aceasta pasta si se decoreaza neaparat cu o felioara de lamaie, dar si cu feliute
de masline sau gogosar la otet.
SANDVIS CU PASTRAMA DE PUI SI MURATURI
Toamna tarziu sau iarna, cand se deschid
primele borcane cu muraturi, timp de cateva zile vom manca absolut orice cu
"acrituri". Prea le-am dus dorul un an intreg! Exceptie la
"categoria dor" fac poate prajiturile sau gemul. Dar nu as baga mana
in foc pentru asta. Se cumpara o bucata potrivita de pastrama din piept de pui
si se taie in feliute subtiri. Se unge o felie cu unt si pe deasupra se asaza
pastrama. Se adauga maioneza, muraturile (mai ales castraveti, dar si felii de
gogonele, conopida sau morcovi).
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu