Azi am fost invitata la ziua unei
prietene. Muzica buna, prieteni si mai buni, dar mancarea ce se lafaia pe mese
iti facea cu ochiul si te ruga atat de gales: Mananca-ma! Nu stiai spre ce sa
te indrepti mai intai: spre sandvisurile (cu pateu, salam sau branza), spre
muntii de snitele aurii, spre bolurile cu sosuri atat de savant condimentate,
sau spre prajituri ...
Cum nu mi-am propus sa tin Postul Sfintei
Marii, n-am avut nici o retinere in ceea ce priveste meniul. Totul era gustos
si incepusem sa ma intreb daca ma voi putea opri din mancat intr-un timp
rezonabil. Pe de alta parte, nu puteam lasa sa se strice bunatatea de mancare.
M-am uitat in jur si am vazut ca nu ma prea deosebeam de ceilalti, cel putin
din acest punct de vedere. Toti aveau farfuriile pline cu toate alimentele
interzise in aceasta perioada. In capusorul meu a aparut primul semn de
intrebare. Chiar nu se mai tine post in ziua de astazi? Tocmai eram pe punctul
de a-mi exprima dilema, cand cineva ma intreaba ce parere am despre produsele din
soia. Nu am stat prea mult pe ganduri cand i-am raspuns ca nu-i inteleg pe toti
cei care se amagesc cu niste boabe insipide in loc de carne. Ce inseamna carne
de soia? Praf in ochi. Nimic nu poate egala gustul unei fripturi pe gratar, cu
mult mujdei de usturoi. Mai mult decat atat, imi plac prea mult lucrurile
adevarate pentru a le inlocui cu niste iluzii. Am vazut eu ca s-a uitat ciudat
la mine si m-a ocolit apoi toata seara. M-am gandit ca nu prea e intreg la
minte si nu merita sa analizez prea mult situatia creata. Ca atare, am
continuat sa mananc.
Ironia sortii a facut sa aflu, peste putin
timp, ca toata mancarea pe care o savurasem pana atunci era pe baza de soia.
Stiti voi, boabele acelea insipide (dar atat de gustoase insa, fie vorba intre
noi). Prin urmare, vrand-nevrand, a trebuit sa-mi reconsider atitudinea. Ce
conteaza din ce e facuta mancarea, atata timp cat e gustoasa! Cine stie, poate
voi ajunge sa-mi placa si melcii, scoicile sau caracatitele. Tot ce-i posibil,
caci vor mai fi si alte petreceri..
Daca tinem cont ca are un efect regenerator
pentru celule, regleaza tranzitul intestinal si este indicata in caz de
obezitate, hipertensiune arteriala sau boli cardiace, atunci cu siguranta soia
este un aliment minune.
Asa ca, daca doriti sa preparati o mancare
gustoasa (sa te lingi pe degete nu alta), dar si sanatoasa, folositi cu
incredere soia. S-ar putea chiar sa nu mai renuntati la ea.
TOCANITA DE SOIA
INGREDIENTE: 3 cepe si 2 ardei verzi taiati
marunt, 5 catei de usturoi pisati, 300 gr boabe de soia fierte, o lingurita
miere, o cutie de rosii in bulion, condimente (cimbru, piper, dafin, busuioc),
patrunjel, marar, sare, ulei.
PREPARARE: Se incinge uleiul intr-o cratita si
se caleste ceapa, apoi ardeii. Se adauga rosiile, bulionul, boabele de soia si
o cana din zeama in care au fiert. Se lasa sa fiarba, adaugandu-se si
condimentele, zarzavatul, mierea si usturoiul pisat. Dupa ce lichidul a scazut,
se poate lua cratita de pe foc. In putina apa si ulei se calesc: ceapa, ardeiul
si usturoiul. Tocanita e mult mai gustoasa daca se serveste alaturi de
muraturi.
OREZ CU SOS DE SOIA
INGREDIENTE: 250 de gr orez, 2 oua, 100 gr
margarina, sos de soia.
PREPARARE: Orezul se pune la fiert intr-o oala
cu apa, iar, pentru a nu se lipi, se toarna cateva picaturi de ulei. Dupa ce a
fiert se scurge foarte bine. Separat se topeste, la foc mediu, o treime din
cantitatea de unt intr-o tigaie. Cele doua oua se bat foarte bine, adaugandu-se
si doua linguri de apa si o lingurita de sos de soia. Cand margarina este
foarte bine incinsa, se rastoarna ouale batute si se stropeste iar amestecul cu
un pic de sos de soia. Dupa ce s-a format in tigaie omleta, se rastoarna orezul
si apoi restul de unt. Se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca. Este
o excelenta garnitura pentru fripturi sau mancaruri cu carne.
MUSACA DE CARTOFI CU SOIA
INGREDIENTE: 1 kg de cartofi, 3 cepe,
patrunjel, 300 gr soia granulata, margarina, sare, 50 ml lapte de soia.
PREPARARE: Intr-o oala se pun cartofii la
fiert, dupa ce au fost curatati de coaja si taiati bucatele. Pentru a iesi
foarte gustosi, este bine ca stratul de apa sa-i depaseasca doar cu un deget.
Se adauga si cateva picaturi de ulei pentru a nu se lipi. Dupa ce au fiert, se
sfarama foarte bine (ca la piure) si se adauga margarina si laptele de soia.
Separat se inmoaie soia granulata cam o jumatate de ora in apa calda. Intr-o
tigaie se calesc ceapa, soia, patrunjelul impreuna cu condimente (sare, piper,
cimbru). Intr-un vas jena se pune un strat de pasta de cartofi, iar deasupra
soia preparata. Se da la cuptor si poate fi servita cu un sos de rosii deasupra
sau cu muraturi.
2 comentarii:
bun bun
gustos
Trimiteți un comentariu