vineri, 15 septembrie 2017

Borș de pește mânăstiresc (rețeta Kerei Calița)

În 1796, curtea domnitorului Alexandru Moruzis, s-a retras la fereală în pădure, la mânăstirea Cotroceni.

Într-una din zile, beizadelele Dimitrios, Nikolaki și Gheorghios, la preumblarea prin pădurea mânăstirii, luminați de Panaghia, au găsit un izvor cu apă limpede și curată ca apele Trapezuntului.

La așa descoperire, călugării mânăstirii Cotroceni au pus la foc în cuhnia zidită de cărămidă peste cărămidă, cu hornul înalt de 14 metri, un borș de pește din crap lucios adus de la Dunărea cea lată.

Crapul de 9 kg încă se zbătea când solzii în culori de argintiu și sidefiu s-au răzuit cu un cuțit lat, bine pilit. Alături cazanul bisericesc s-a umplut cu
apă, o lingură de sare grunjoasă unde s-au trântit:cozile rămase de la șalăul adus c-o zi înainte, coada de la crap și pe deasupra 2 kg de cărășel. Când au fiert bine s-au strecurat toate printr-o sită mai rară să curgă peștele fiert fără oase.

Într-o șaică se fierb legumele abia culese din grădină: 2 morcovi mari, 2 țeline mijlocii, 3 ardei grași cu cotor cu tot, 3 cepe sănătoase și tulpinele de la 3 legături de leuștean. După ce au fiert ..................

Urmărește pe blogul KERA CALIȚA toate detaliile rețetei

Niciun comentariu: