În acest început de iulie, aţi putea încerca un meniu echilibrat şi uşor, compus dintr-o supă de fasole verde (legumă de sezon) - ale cărei arome speciale vor fi date de cubuleţele de slănină afumată prăjite, de pătrunjelul verde tocat şi de puţină brânză rasă; urmată de crostini de cod (pentru prepararea cărora folosim pesmet şi asta ne poate convinge să renunţăm la pâine – nici supa nu se mănâncă cu pâine, după cum bine ştiţi), în vreme ce tarta cu mere rase, arome de lămâie şi un mereng crocant de la desert va face ziua noastră dulce, interesantă şi parfumată.
Supă de fasole verde
Ingrediente: 1-2 felii de slănină afumată, 25 g grăsime (ulei, unt sau untură), o ceapă mare, un căţel de usturoi (opţional), 2 morcovi, un litru şi un sfert de supă de vită (obţinută prin fierberea unui os de vită) sau un litru şi un sfert de apă fiartă în care s-au dizolvat cuburi de supă concentrată, un castron (mediu) de fasole fasole verde (curăţată, spălată şi ruptă în bucăţi potrivite), pătrunjel tocat, brânză rasă.
Preparare: Se taie slănina mărunt şi se prăjeşte uşor pentru câteva minute în grăsime (ulei, unt, untură - după dorinţă). Se scot bucăţelele de slănină (jumărele) din tigaie, iar în grăsimea rămasă se căleşte puţin ceapa (tăiată mărunt) şi usturoiul zdrobit (dacă folosiţi). Se lasă în tigaie până se înmoaie puţin, după care se adaugă morcovii (daţi pe răzătoarea mare), lăsându-i să se înmoaie şi ei puţin şi să-şi lase culoarea şi savoarea în grăsimea încinsă. Se toarnă deasupra supa de vită (sau apa fiartă cu cuburi de supă concentrată), se adaugă fasolea verde şi bucăţelele de slănină prăjite şi se lasă pe foc 15-20 de minute. Se serveşte cu pătrunjel verde tocat şi brânză rasă.
Crostini de cod
Ingrediente: 75 g margarină sau unt, 1-2 linguriţe cu pudră de curry, 1 linguriţă cu sos Worchestershire, 1-2 linguri cu stafide, 1 lingură cu sos dulce-acrişor piper, sare, 3 linguri cu pesmet mai grunjos, 4 sau 6 porţii de cod (cotlete); garnitura: lămâie, baby-spanac.
Preparare: Ungeţi cu unt sau margarină tava care va fi dată la cuptor, iar grăsimea care rămâne topiţi-o într-o cratiţă, adăugând în ea: pudra de curry, sosul Worchestershire, stafidele şi sosul dulce-acrişor. Se adaugă sare şi piper, se amestecă bine, apoi se pune şi pesmetul în această mixtură. Se aşază feliile de cod în tavă şi se întinde pe fiecare bucată amestecul obţinut după indicaţiile de mai înainte. Se dă la cuptor la foc potrivit, pentru 20-25 de minute. Când se scot din cuptor, se decorează cu feliuţe subţiri de lămâie şi se aduc la masă pe un pat de baby-spanac.
Tartă cu mere, lămâie şi mereng
Ingrediente: aluat obişnuit de patiserie (obţinut din 180 g făină, 180 g margarină - sau unt – sare şi puţină apă, lăsat să se "odihnească” la rece cel puţin o oră), 2 mere mari, rase cu tot cu coajă, coaja rasă şi sucul de la o lămâie, 150 g zahăr, două ouă.
Preparare: Aluatul de patiserie se întinde şi se aşază într-o tavă de tartă, unsă cu unt şi presărată uniform cu făină sau pesmet fin.. Aluatul se coace mai întâi "în orb” - asta înseamnă că se pune în tavă o hârtie de copt şi peste ea se pun boabe de fasole uscată, ca să nu se umfle şi să-şi păstreze forma. După ce s-a copt pe jumătate, se scoate tava şi se dau la o parte hârtia şi boabele de fasole. Între timp, merele rase se amestecă bine cu coajă şi sucul de lămâie şi cu 80-90 g zahăr, până se obţine o pastă groasă. Se adaugă două gălbenuşuri frecate înainte cu puţină sare. Se toarnă umplutura în tavă şi se nivelează. Albuşurile se bat spumă, cu restul restul de zahăr. Când s-a întărit foarte tare, se toarnă de asemenea peste umplutura de mere. Dacă se doreşte ca desertul să fie servit cald, atunci tava se dă la cuptor la foc moderat, pentru 25-30 de minute. Dacă însă desertul va fi servit rece, se va da la cuptor la foc mic, pentru aproximativ o oră.
Publicat pe www.jurnalul.ro editia din 2 iulie 2011
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu